ylikunto & uupumus


Moiks kaikille, 
Tsemppiä syksyn alkuun!

Kirjotan tällä kertaa suomeksi, koska saan selitettyä kaiken huomattavasti helpommin. 

Haluun nostaa tän ylikunto asian esille, koska tästä ei mun mielestä puhuta tarpeeksi, eikä tätä tiedosteta / haluta tiedostaa. Informaatiota jakamalla voitais toivottavasti ehkäistä voimistelijoiden uupumusta paremmin. Jaan omia kokemuksia & mun tavoitteena on vain auttaa muita! :)

Ylikunto telinevoimistelussa liittyy osittain varmasti meidän lajikulttuuriin. Valmentajat ja urheilijat saattavat sivuuttaa ylikunnon oireet & toisaalta niitä ei välttämättä aina edes tunnisteta... Liian usein pelon ilmapiiri estää voimistelijoita kertomasta valmentajille omista tuntemuksista. Urheilija voi pelätä esimerkiksi leimautuvansa "huonokuntoiseksi" tai "heikoksi" kertoessaan, että ei jaksa. 

Miten me Suomessa voitaisiin edistää avointa keskustelua urheilijoiden ja valmentajien kesken? Onko meillä loppujen lopuksi urheilijoiden hyvinvointi aivan ensimmäisenä prioriteettina & osataanko me ottaa huomioon yksilöllinen kokonaiskuormitus?  

Yleisesti ylikunnosta:  

Ylikunto tarkoittaa sitä, että kroppaa on rasitettu enemmän kuin mistä sillä on mahdollisuudet palautua. Ylikunto johtuu siis liiallisen treenin aiheuttamasta alipalautumisesta (englanniksi: overtraining syndrome - OTS). 
  1. Ylirasitus = ei palaudu kunnolla muutamista treeneistä / leiristä. 
  2. Ylikunto = akuuttina kestää yleensä 1-4 viikkoa.
  3. Krooninen ylikunto = voi kestää 3 kuukaudesta jopa vuosiin...
Ylikunnossa yksilön autonominen hermosto on sekaisin - on sympaattista ja parasympaattista ylikuntoa. Ylikunnon oireet ovat yksilöllisiä. Sympaattinen & parasympaattinen ylikunto voivat myös sekoittua.

- Sympaattinen ylikunto = stressihermosto käy ylikierroksilla & ilmenee rauhattomuutena. Tällöin sykkeet ovat esimerkiksi korkealla. 
- Parasympaattinen ylikunto = oireilee päinvastoin, eli sykkeet eivät nouse & ihminen on flegmaattinen. 

Mun omia kokemuksia ylikunnosta: 

Mulla oli ensimmäisen kerran pientä ylikuntoa, kun olin 11-vuotias. Treenimäärä oli juuri noussut ja muistan, että olin kokoajan pienessä kuumeessa sekä jatkuvasti tosi väsynyt. Oman uran aikana mulla on ollut monesti ylikuntoa, mutta kaksi loppuunpalamista (2015 & 2019).

Tässä alla oon listannut mun omia oireita ylikunnosta/uupumuksesta. Haluun jakaa nää oireet, koska osa ei välttämättä tiedä, mitä ylikunto käytännössä tarkoittaa 

Nää toimii myös yksittäin hyvinä varoitusmerkkeinä ylikuormituksesta!!!

  • Jatkuva väsymys 
  • Huono palautuminen treeneistä 
  • Treenit tuntu ÄLYTTÖMÄN raskailta 
  • En tuntenut treeneissä omaa kroppaa / jalat eivät toimineet (tää oli mun mielestä treenien kannalta pelottavin ongelma!) 
  • Laskenut suorituskyky
  • Treenien jälkeen lihas- ja nivelsärkyä - joskus jopa aamuyöhön asti... 
  • Yöllä polttavaa tunnetta jaloissa
  • Ei ruokahalua 
  • Hiusten lähtö 
  • Unihäiriöt
  • Liian korkea leposyke
  • Rytmihäiriöt
  • Syke ei noussut treeneissä, mutta nousi joskus jopa yli 185, kun en edes urheillut
  • Pientä kuumeilua (37.0-38.0) monta viikkoa putkeen, vaikka en ollut yhtään kipeä
  • Huono vastustuskyky 
  • Muutokset hormonaalisessa toiminnassa: mm poikkeavat kuukautiset
  • Mielenterveyden ongelmat: mm ärtyvyys, mielialan vaihtelut, ahdistuskohtaukset, masennus 




Treenaus on jokaselle ihmiselle yksilöllistä ja henkilökohtainen asia. Jokainen urheilija kehittyy omassa tahdissaan ja etenee omaa polkuaan. Itse oon tajunnut, että on myös tärkeää ymmärtää kokonaiskuormitus, johon kuuluu koko elämäntilanne & muu stressi - ei pelkästään harjoitukset. Kannustan valmentajia kiinnittämään enemmän huomiota henkilökohtaisiin tarpeisiin & kokonaisuuteen! Myös entistä parempi palautumisen seuranta olisi tosi tarpeellista :)

 


Oon ollut todella itsepäinen urheilija (tai vieläkin oon välillä...) ja tiedän, että myös voimistelijana on vaikeaa levätä/pitää taukoa treeneistä, jos on motivaatiota ja halua kehittyä. Yleensä väkisin tai esim väsyneenä/loukkaantuneena tekemisestä ei kuitenkaan loppupeleissä tule mitään ja käteen jää enemmän negatiivista kuin positiivista... Tähän liittyen toivon, että valmentajat jarruttelisivat innokkaiden voimistelijoiden treenaushimoa ja antaisivat positiivisella asenteella kunnon mahdollisuuden levätä. Toivottavasti urheilijoiden tuntemuksia kunnioitetaan eikä kenenkään tunteita aliarvioida! 

Oon myös oppinut, että urheilijana on tosi hyödyllistä tiedostaa ne tilanteet, milloin on syytä jatkaa ja tsempata vielä pari toistoa & ne, joissa on syytä lopettaa tekeminen oman kropan ja mielenterveyden vuoksi. Voimistelijat tekevät itselleen ison palveluksen sillä, jos uskaltavat rohkeasti kertoa kaikista pienistäkin asioista valmentajille. Ei oo yhtään noloa sanoa, että nyt ei jaksa tai että väsyttää! 

Oma kroppa mahdollistaa lajin harrastamisen, joten sitä on todellakin syytä arvostaa ja kuunnella. Terveellisen tasapainon löytäminen on jatkuvaa opettelua! 

Tsemppiä treeneihin kaikille & nauttikaa joka hetkestä :) 

Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Catch up from 2023

MG Elite part 2

Tips to skills